Starši in dojenček – vez, ki traja

Povezava med otrokom in starši je ena najmočnejših povezav, ki jih vidimo v naravi. Romance pridejo in grejo, vendar ko enkrat začutiš ljubezen do svojega otroka, jo ne prekine prav nič in nihče več. V zadnjih letih so strokovnjaki odkrili kar nekaj zanimivosti o povezavi, ki obstaja med starši in njihovimi otroki.

Nosečnost – ljubezen (še) pred prvim pogledom

Ne bodite presenečeni, če boste neverjetno ljubezen do svojega otroka občutili še preden ga boste spoznali. Če ste še vedno noseči, bodo hormoni tisti, ki bodo tlakovali pot do občutkov povezanosti z vašim še nerojenim malčkom. Bližje kot ste porodu, več oksitocina bodo možgani izločali. To je hormon, ki dobesedno ''prebudi mamo v vas''. Drugo ime zanj je tudi ljubezenski hormon, saj so študije na živalih pokazale, da igra pomembno vlogo pri vseh mogočih socialnih vedenjih, kot tudi pri vzpostavitvi dolgoročnih medosebnih odnosov. Živali, ki tega hormona ne proizvajajo, menjujejo svoje partnerje vsako leto, medtem ko tiste, ki ga, postanejo ljubeči starši in se ustalijo s svojimi partnerji.

Študije kažejo, da se tudi še nerojeni otrok, že v maternici povezuje z vami. Ob zvoku vašega glasu mu prične srce hitreje biti. Intonacija vašega glasu bo tudi čez leta vašemu otroku pomenila pomiritev in navdušenje obenem.

Čeprav oče ali krušni starši v tem času ne čutijo vseh teh hormonskih sprememb, povezava z otrokom ne bo trpela. Dojenčki in starejši otroci imajo namreč tudi kasneje v življenu sposobnost tkanja trdnih vezi z vsakim, ki skrbi za njihove fizične in emocionalne potrebe.

Vi in vaš otrok – odvisna od ljubezni

Hormon oksitocin med drugim sproža tudi popadke in zagotovlja mleko za vašega malčka. Kot novopečena mama boste ob prvem stisku svojega otroka popolnoma ''preplavljeni'' z oksitocinom. Zanimivo je, da ima ta snov neverjetno sposobnost preklapljanja med intenzivno bolečino in občutkom evforije ter neskončne ljubezni.

Tudi očetje niso imuni na ta hormon, saj tudi njih nemudoma ob prvem pogledu na svojega otroka preplavi občutek veselja in nepopisne sreče. To je verjetno tudi razlog, da mnogi očki, ki so priča rojstvu, jokajo, kričijo in nasploh ''skačejo od veselja''.

Ena od kanadskih študij na primer kaže, da očetom v prvih mesecih po rojstvu njihovih malčkov, zelo pade nivo testesterona (moškega hormona), nekaterim pa se celo poveča nivo estrogena (ženskega hormona), kar jim pomaga, da postanjo še bolj ljubeči in pozorni.

Poleg oksitocina je tudi dopamin tisti, ki skrbi za povezavo med starši in otrokom. Ta hormon, ki našim možganom sporoča užitek, pomaga otroku, da se čustveno poveže z vami. Ko ga držite, ljubkujete ali hranite tako vi kot otrok občutita užitek in srečo.

Kaj če se ne povežemo takoj?

Okoli 30% mam takoj po rojstvu ne začuti povezanosti s svojim otrokom. Večkrat je to povezano s slabo izkušnjo pri porodu ali pa zaradi težke nosečnosti in razočaranja, stresa ter izčrpanosti zavirajo proizvodnjo ljubezenskega hormona v možganih...Vendar le začasno. Večina staršev nepopisno ljubezen do otročička začuti v prvih nekaj mesecih po njegovem rojstvu.

V primeru, da se naš otrok rodi prezgodaj, moramo kljub vsemu poskusiti preživeti čim več časa ob njem. Študije namreč kažejo na to, da je za nedonošenčke najboljša tako imenovana ''kenguru terapija'', kjer se vaša in dojenčkova koža čimveč dotikata (božanje, ljubkovanje).

Ljubezen med vami in otrokom se oblikuje sčasoma. Če ga pestujete med njegovimi prvimi urami po rojstvu, vas bo morda pogledal v oči in si zapomnil vaš obraz (oziroma bolj megleno verzijo le-tega). Kasneje pa vam lahko njegov nasmeh polepša dan – mamam, ki pogledajo sliko svojega nasmejanega malčka, naj bi namreč nemudoma možgani pričeli izločati dopamin in jih tako še dodatno razpoložili.

Vendar pa malček do okoli osmega meseca starosti ne bo razvil globoke čustvene povezanosti z vami. Seveda mu bo veliko pomenilo, ko ga boste tolažili, ko bo jokal in ga nahranili, ko bo lačen. Pogrešal vas bo, ko boste odšli iz sobe in bil neskončno vesel, ko se boste vrnili. To ni ravno ''ljubezen'' v takem smislu, kot jo razumemo odrasli, vendar je to najmočnejše čustvo, ki ga otrok takrat pozna.

Malčki: ali je izbruh jeze znak premajhne pozornosti?

Vez med vami in malčkom se še poglobi, ko se otrok prične učiti hoditi, čeprav takrat veliko joka, se upira in kriči. Pravzaprav, so ravno to kazatelji vaše povezanosti z njim. Izbruhi jeze se namreč ne bi mogli dogajati, če vam ne bi zaupal in se vam v svojem otroškem smislu popolnoma ''odprl''. Večji dojenčki  poznajo tudi veliko paleto različnih čustev, ki jih hitro spreminjajo. Že v okoli 15 minutah lahko spoznate čisto vsako od njih.

Kljub vsemu ne skrbite, da vaš malček ne bi vedel, kako pomembni ste zanj. Čeprav bo rekel ''mami, rad te imam'' ali ''mami, rada te imam'' bo istočasno verjetno govoril na primer ''rad imam avto, rad imam knjigico''. Brez skrbi, ko bo želel, da se malce pocrklja, ne bo odhitel k svojim igračam, ampak direktno v vaše naročje.

Predšolski otroci in starejši otroci: kje je ljubezen?

Ko bo vaš otrok nekoliko odrasel, bo svoja čustva vedno bolj skrival. Nekoliko zaradi pritiska vrstnikov, nekoliko pa zaradi tega, ker je stalno izkazovanje čustev zelo naporno.

Nekateri otroci kažejo veliko pozornosti, drugi manj. Čeprav vas vaš otrok ne bo objel ob vsaki priložnosti, to ni nič hudega. Nekateri otroci povedo vse, drugi pa so bolj zadržani pri razkrivanju svojih čustev. Vendar, če ste ob otroku vedno, ko vas ta potrebuje in ste ga pripravljeni poslušati, potem bo tok ljubezni vedno tekel v dve smeri – od vas k njemu in od njega k vam.

Osnova oblika ljubezni z leti postaja vedno bolj kompleksna. Vaš otrok sedaj pozna občutke empatije do vas in drugih okoli njega. Zaradi tega vas bo imel rad tudi kot osebo in ne samo kot tistega, ki zanj skrbi.

Kot šolarček bo morda užival v prenočevanju  pri babici in dedku, vendar se bo že kmalu želel vrniti domov. Istočasno bo pričel postajati bolj neodvisen, kar pomeni, da bo potreboval več vaše ljubezni in podpore kot kadarkoli prej. Več sigurnosti kot boste dali svojemu otroku, bolj neodvisen bo lahko postal.

Čeprav bo z leti postajal vedno bolj samostojna oseba (osebnost), ne bo nikoli pretrgal vezi, ki jo ima z vami. Ta povezava se je pričela še preden se je rodil – okrepljena s pozornostjo, spomini in seveda... hormoni.

Ko mama gleda svojega petletnika kako se v vrtcu igra, jo hormon oksitocin ponovno spomni na prve trenutke z njim. In ko oče, krušni starši oziroma posvojitelji oskrbijo rano na kolenu svojega otroka ali pa mu pomagajo pri pripravi domače naloge, gradijo vez, ki bo trajala dolgo dolgo časa.

Vir: www.babycentre.co.uk

 Vstop v trgovino

Išči po izdelkih

Najbolje prodajano

  • Sophie the giraffe

  • Žirafa Sophie


    Žirafa Sophie - spodbuja dojenčka k raziskovanju in s tem krepi..