Dojenček in hišni ljubljenček - Prijatelja?

Ko je Ana prinesla domov svojo prvorojenko Izabelo, sta njena ljubljena psička to sprejela na zelo različna načina. Bokserka Taja je bila nemudoma vsa nežna in zaščitniška do dojenčice, medtem ko ji mali kokeršpanjel Maks ni izkazal podobne dobrodošlice: ''Če je najdel na tleh katero od Izabelinih igračk ali pleničk, se je nanjo polulal,'' je svojim prijateljicam razlagala Ana.

Maks ni prvi psiček, ki je pokazal ljubosumje ob prihodu novega družinskega člana. Z vidika hišnega ljubljenčka je v ''mesto prišel nov šerif'', ki mu prevzema pozornost. Celo najbolj prijazna, nežna živalca bo pričela z nenavadnim vedenjem, če ji ne boste pokazali vseh tistih nežnosti, ki jih je prejemala pred prihodom malčka.

Spodaj smo vam pripravil nekaj preprostih korakov, ki bodo pomagali vašemu ljubljenčku, da se privadi na novega sostanovalca in predvsem zagotovili varnost vašega otročička.

Naj se spoznajo počasi

Prvo srečanje vašega novorojenčka in hišnega ljubljenčka lahko poruši ali zgradi temelje njunega odnosa. Da bi vse potekalo kar se da mirno, poskušajte naslednji trik, ki ga je uporabila Maja iz Ljubljane: ''Še preden smo zapustili porodnišnico, je moj mož naši psički Kaji nesel odejice, tako da se je imela čas navaditi na vonj najinega sina Davida.'' Ko pridete domov iz porodnišnice, naj vaš mož nosi malčka ali malčico. Tako lahko ljubljenčka primerno pozdravite in ne skrbite, da bi skakal po vas ali otroku. Mačke znajo biti na začetku malce zadržane, medtem ko se psi nemudoma lotijo raziskovanja. Da bi spoznal vašega dojenčka, počepnite na njegovo višino in dovolite, da dojenčka prijateljsko ovoha. Ne paničarite, razen če zaslišite renčanje oziroma pihanje, saj bo v nasprotnem primeru vaš domači prijatelj razumel otroka kot grožnjo.

Naučite se osnove varnosti

Ne glede na to, kako dobro se odvije prvo srečanje, še vedno ne pozabite na nekaj osnovnih pravil.

Prvič: Nikoli ne puščajte vašega dojenčka samega z domačo živaljo. Tudi najbolj nežne živali lahko nenadoma grobo odreagirajo. Jok malčka lahko preplaši vašo mačko, vaš pes pa lahko nenadoma postane zelo oblasten. Razmislite tudi o namestitvi varnostne pregrade, da bi omejili dostop vašemu ljubljenčku. Da bi mački preprečili skakanje v zibelko, lahko čez njo namestite mrežo proti komarjem. Mačke močno motijo lepljive tačke, tako da okoli zibelke ali previjalne mize namesite lepljive trakove, ki se uporabljajo za zaščito pohištva (na voljo v večini trgovin za živali). Vašega psa pa lahko navadite, da spi v kletki.

Naj se ''igrajo'' skupaj

Vašemu hišnemu ljubljenčku izkazujte čim več pozornosti: Če se še vedno počuti kot del družine oziroma, da se zanj s prihodom novorojenčka ni nič spremenilo, je manjša verjetnost, da bi se uprl. ''Največja napaka, ki jo starši pogosto delajo je, da se s svojim ljubljenčkom igrajo šele, ko otrok zaspi. Pes ali mačka potem ta zabavni čas povezujeta z odsotnostjo otroka,'' pravi Pia Silvani, soavtorica knjige ''Vzgoja psičkov in otrok skupaj''. Ne pustite vašega ljubljenčka pred vrati otroške sobice, ko želite uspavati vašega otroka, ampak istočasno tudi njemu namenite še nekaj pozornosti. Naj gre pes z vami in otročičkom skupaj na sprehod. Vendar pozor: nikoli ne privezujte psa k vozičku, saj ga lahko prevrne.

 

Foto: www3.sainsburys.co.uk

Pomagajte se jima povezati

Pri okoli štirih mesecih se bo vaš dojenček začel zavedati, da obstaja še neko drugo bitje poleg vas ter drugih ljudi okoli njega, ki živi skupaj z njim. Sara je opazila, da njeno hčerko Marjano zelo zabava, ko se stiskata v postelji in si mešanček Piki želi na vsak način izboriti svoj prostor pod odejo. Druženje otroka in živali spodbuja nove zaznave in ugodno vpliva na njegov razvoj, pravijo pediatri. Primite roko dojenčka in naj se z njo dotakne krzna vašega ljubljenčka. Podajanje žogice vašemu psičku bo spodbudilo koordinacijo oči in rok vašega dojenčka. Opazovanje živali na drugi strani sobe, pa bo morda spodbudilo malčka, da se prične plaziti.

Bodite previdni, ko se vaš otrok prične premikati

Ko se vaš malček prične plaziti, morate postati bolj previdni. Za ljubljenčka je plazenje otroka lahko zelo zastrašujoče. Bodite pozorni na reakcije, kot so renčanje, stokanje, pihanje in spuščena ušesa, ampak živali ob tem ne kaznujte. Odnesite otroka na varno, in če se takšno vedenje ponavlja dnevno, pokličite svojega veterinarja. Pomembno je, da hrano in vodo vaše živali hranite na mestu, ki ni dostopna otroku, kot je na primer klet ali soba za perilo. S tem vašemu ljubljenčku med drugim omogočite umik, če si zaželi malo miru. Prav tako vedno pospravite, ne samo otroške igrače, ampak tudi igrače vašega ljubljenčka. Poleg nevarnosti zadušitve dojenčka, predstavljajo tudi nevarnost prenašanja umazanije ali pa jih vaš kuža preprosto ne želi deliti z dojenčkom.

NEVARNOSTI

Zaščita pred boleznimi

Čeprav se ne zgodi ravno pogosto, hišni ljubljenčki lahko prenašajo nekatere bolezni. Upoštevajte naslednje nasvete:

 • Ljubljenčka redno vozite na preglede k veterinarju.
 • Preverite, če ima vaš ljubljenček bolhe ali uši, saj te prenašajo nekatere bolezni.
 • Po igranju ali dotikanju živali vedno umijte roke vašega malčka.
 • Prvih nekaj mesecev ne dovolite, da kuža ali mačka liže obraz, roke ali noge vašega dojenčka.
 • Tudi sami si vedno umijte roke po božanju vašega ljubljenčka, sploh pred dojenjem ali pripravi hrane za vašega malčka.
 • Kremplje mu/ji redno obrezujte.
 • Umivajte vašega ljubljenčka zunaj oziroma stran od tam, kjer umivate vašega dojenčka.

Živali, ki naj se jih dojenčki izogibajo:

Otroci pred 5. letom starosti naj se naslednjih živali izogibajo, saj lahko prenašajo sarmonelo ali druge nevarne bakterije:

  Kuščarjev
  Piščancev
  Želv
  Kač
  Žab in krastač
  Račk

Članek povzet po: www.parents.com

Obvestilo uredništva: Žirafa Sophie ne spada med t.i. problematične hišne ljubljenčke. Je najboljša dojenčkova prijateljica in to že več kot 50 let! Ker si vaš malček zasluži le najboljše!:)

 Vstop v trgovino

Išči po izdelkih

Najbolje prodajano

 • Sophie the giraffe

 • Žirafa Sophie


  Žirafa Sophie - spodbuja dojenčka k raziskovanju in s tem krepi..