ZNOTRAJ

Preden pričnemo govoriti o tem, kako naj zavarujemo malčka pred mrazom zunaj, razmislimo, kako ga v zimskih mesecih zaščitimo znotraj našega doma. Pomembno  vprašanje je, kako obleči dojenčka v prostoru. Dojenčki niso sposobni regulirati telesne temperature kot mi odrasli. Veliko staršev priporoča, da malčka oblečemo v en kos oblačila več, kot jih nosimo sami. Torej, če na primer nosite kavbojke in majico z dolgimi rokavi, malčku prav tako oblecite dolge hlače in toplo majico z dolgimi rokavi, vendar pod vse to dodajte še pajaca. Vseeno pa strokovnjaki trdijo, da smo lahko popolnoma mirni, če malčka oblečemo na enak način kot same sebe. Super metoda je tudi ta, da svojega dojenčka oblečemo ''kot čebulo'', torej po plasteh, saj nam to omogoča, da mu majice in hlače oblačimo ali slačimo glede na temperaturo in vreme.

Da bi preverili, če se dojenček počuti, kar se da, v redu, ga potipamo po zadnjem delu vratu. Če se poti, potem odstranimo eno plast obleke. Če  pa je vrat mrzel, dodamo toplo majico čez ostala oblačila ali pa mu pod pod vse plasti oblečemo pajaca.

Posebno pozornost posvetimo dojenčkovi koži – zaradi mraza zunaj in suhega zraka, ki izsuši kožo, znotraj. Umijmo ga v mlačni vodi, a naj ne bo v kadi predolgo. Nemudoma potem, ko ga do suhega obrišemo, ga namažemo z vlažilno kremo oziroma losjonom. Pore so namreč odprte le nekaj minut po kopanju, zato moramo, da bi koži zagotovili kar največ vlage, z vtiranjem kreme ali losjona pohiteti.

ZUNAJ

Otroci in dojenčki, ki so mlajši od enega leta, naj bi zunaj na mrazu preživeli le toliko časa, da pridejo iz enega zaprtega prostora v drugega. Izpostavljeni naj bi bili ravno toliko časa, kot je potrebno, da pridemo iz avta do na primer trgovine. Seveda moramo razumeti, da je zabavno peljati malčka zunaj na sneg in ga tam slikati, vendar naj ne traja to več kot nekaj slik.

Ko malčka posedate na otročki sedež, ga ne oblecimo v najbolj debel plašč, kar jih ima, saj zaradi tega pasovi na sedežu ne bodo dobro prijeli. Namesto tega svojega otroka raje oblecimo v topla, po plasteh oblečena oblačila, ga dajmo v sedež in privežimo ter ga na koncu zavijmo v tople odeje. In ne pozabimo na klobuk ali kapico!  Veliko toplote otrok namreč izgublja skozi glavico, poleg tega pa jih veliko še nima dovolj las, da bi jih greli. Kapica naj ima trak, kar bo malčku preprečilo, da bi si jo snel. Zelo pomembna je seveda tudi zaščita dojenčkovih rok in nog, saj so ravno te deli najbolj občutljivi na mraz.

Ob vseh poskusih, da bi svojega malčka, kar se da pogreli, pa pazimo, da se ne pregreje. Znaki, ki kažejo, da je otroku prevroče so: potenje po zadnjem delu vratu – preverimo, da lasje na vratu niso važni;  vroča, rdeča obrazek in lička;  hitro dihanje in nemir. V primeru, da je otroku vroče, le odstranimo kapo ali del oblačil in ga s tem počasi ohladimo.

Ne pozabimo tudi na topel obrok – mleko ali formulo pogrejmo na idealano temperaturo 37 stopinj Celzija in z njim nahranimo dojenčka. S toplim obrokom mu bo mraz še težje prišel do živega.Žirafica Sophie, Dojenček, Darila za dojenčka, grizalo, kavčuk

 Vstop v trgovino

Išči po izdelkih

Najbolje prodajano

  • Sophie the giraffe

  • Žirafa Sophie


    Žirafa Sophie - spodbuja dojenčka k raziskovanju in s tem krepi..